Tarieven

Energiebelasting

De overheid stelt de energiebelasting vast. Wat u uiteindelijk moet betalen, hangt af van uw energieverbruik. Hoe meer u verbruikt, hoe meer belasting u betaalt. Essent brengt dit bedrag bij u in rekening en draagt het later weer af aan de overheid. Met de energiebelasting wil de regering u stimuleren om meer energie te besparen.

De vermindering energiebelasting is van toepassing voor elektriciteitsaan-sluitingen van onroerende zaken die een verblijfsfunctie hebben, zoals een woning, fabriek of kantoor. De verlaagde vermindering energiebelasting voor elektriciteitsaansluitingen van onroerende zaken die geen verblijfsfunctie hebben is per januari 2015 beëindigd.

Opslag duurzame energie- en klimaattransitie

De opslag duurzame energie- en klimaattransitie is afhankelijk van de hoogte van uw energieverbruik. Deze belasting wordt door de overheid vastgesteld. Essent brengt deze belasting bij u in rekening en draagt het weer af aan de overheid. De opslag duurzame energie- en klimaattransitie wordt als aparte belasting geheven om u inzicht te geven in welk bedrag u betaalt voor de stimulering van duurzame energie door de overheid.

Netbeheerkosten

De netbeheerder brengt netbeheerkosten voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van het netwerk in rekening. Bekijk welke netwerkbeheerder in uw provincie actief is.

U ontvangt altijd een rekening waarop u uw leveringstarieven en netbeheer-kosten overzichtelijk terugvindt. Essent betaalt vervolgens uw netbeheerkosten weer aan de netbeheerder.

De leverings- en netbeheerkosten zijn gebaseerd op: enkeltarief voor elektriciteit, een elektriciteitsaansluiting t/m 3 x 25 A van een object met een verblijfsfunctie, regio 4 voor gas, een standaard jaarverbruik gas tussen 500 en 4.000 m3. De daadwerkelijke leverings- en netbeheerkosten kunnen dus afwijken.

Enkel of dubbeltarief

Bij enkeltarief betaal je één gemiddeld tarief voor stroom. Bij dubbeltarief gebruiken we twee tarieven. Als je stroom verbruikt tijdens daluren (’s nachts, in het weekend de hele dag en op nationaal erkende feestdagen) betaal je minder dan tijdens normaaluren (overdag op werkdagen).

We vertellen je graag meer over enkel- en dubbeltarief, elektriciteitsmeters en schakeltijden.

Per 1 juli 2021 stoppen de Nederlandse netbeheerders met het uitzenden van het toonfrequentsignaal voor tariefschakeling. Vanaf dat moment kan bij alle leveranciers alleen nog met een slimme meter gebruik gemaakt worden van dubbeltarief. Klanten met dubbeltarief zonder slimme meter worden per 1 juli 2021 door ons automatisch overgezet naar enkeltarief.

Download onze energietarieven hier